Maaseudun elinvoima

Suomalaisten maataloustuottajien edun ajamisen keskiössä on kolme asiaa

Venäjän hyökkäys Ukrainaan johti huomattavaan epävarmuuteen eurooppalaisilla ruokamarkkinoilla. Myös kotimainen maataloussektorimme on riippuvainen monesta kansainvälisestä tekijästä: muun muassa tuotantopanosten hinnat ja energia ovat suoraan yhteydessä siihen, kuinka turvattu ruoantuotanto Suomessa on. Kun tähän päälle lisätään maamme erityisolosuhteet ja EU:sta tuleva lainsäädäntö, on äärimmäisen tärkeää, että maamme tuottajien mahdollisuutta harjoittaa elinkeinoaan puolustetaan.

Meillä suomalaisilla on syytä olla ylpeitä ruokajärjestelmästämme. Jotta näin on jatkossakin, eurovaaleissa suomalaisten tuottajien edun ajamisessa erityisesti kolme asiaa nousee keskiöön.

Ensinnäkin on äärimmäisen tärkeää, että tuottajien keskeinen rooli ja ruoantuotannon merkitys ymmärretään EU:n tasolla, komission strategisista suuntaviivoista lähtien. Poteroituminen ei auta ketään. Eurooppalaiset maanviljelijät ovat nousseet Brysselin kaduille osoittamaan mieltään, koska huoli elinkeinon tulevaisuudesta on niin kova. Suomalaisia tuottajia ei saa ajaa samaan ahdinkoon. Ruoantuotanto on osa huoltovarmuutta ja maamme kilpailukykyä. Euroopan parlamentin EPP-puolue, johon kokoomus kuuluu, on nostanut ruokaturvan vahvasti poliittiselle agendalleen. Ryhmässä on ymmärretty jo pitkään, mikä merkitys tuottajilla on koko maanosamme tulevaisuuden kannalta.

Toiseksi on huomioitava se, että sekä kansallinen että EU-lainsäädäntö, jota tehdään, antaa riittävän varman tulevaisuuskuvan tuottajille. Jokaisen on voitava luottaa siihen, että omaa elinkeinoa ei ajeta liian ahtaalle. Vastuullinen politiikka tarkoittaa kokonaiskuvan ymmärtämistä: ruoantuottajalle on jäätävä työstään riittävä korvaus ja lainsäädännön on oltava reilua. Tämä tarkoittaa myös sitä, että politiikan toimijoiden on pysähdyttävä kuuntelemaan ja oppimaan, miten politiikka vaikuttaa yksittäisen tuottajan arjessa. Päätöksentekopöydistä on niin ikään viestittävä tuottajille, mitä tapahtuu ja miksi.

Kolmantena suomalaisen tuottajan etua on ajettava nimenomaan suomalaisesta näkökulmasta. Kasvuolosuhteemme eivät ole samanlaiset kuin monessa muussa EU-maassa. Suomi tarvitsee usein erilaisia poikkeuksia esimerkiksi ympäristölainsäädännön soveltamisen suhteen, jotta nämä erityisolosuhteet ja jo olemassa olevat kansalliset toimenpiteet otetaan huomioon. Tämä tarkoittaa periksiantamatonta vaikuttamista ja verkostoitumista.

Haluatko kasvaa?

Tule mukaan Pekka Toverin kampanjatiimiin. 

Mikäli haluat tukea taloudellisesti Pekan matkaa kohti EU- parlamenttia, voit lahjoittaa haluamasi summan tilille FI27 1544 3000 3662 81 (Team PeTo ry).